Hodowla Zwierząt i Marnowanie Żywności

“Serce człowieka można poznać po tym, jak traktuje zwierzęta.”

~ Immanuel Kant

CO TO JEST?

Marnowanie żywności to globalny problem ekologiczny (a także gospodarczy, etyczny i społeczny) polegający na traktowaniu jak odpady żywności nadającej się do spożycia.

Hodowla zwierząt na pierwszy rzut oka nie jest problemem a wręcz koniecznym elementem naszego życia. Jednak kiedy choć trochę zagłębimy się w temat, dostrzegamy jaki ślad hodowla zwierząt zostawia na środowisku.

JAKIE SĄ ICH SKUTKI?

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) podaje, że na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia, co stanowi jedną trzecią produkowanej żywności.

Hodowla zwierząt odpowiada za ok. 15% emisji całkowitej, antropogenicznej emisji gazów cieplarnianych do atmosfery – 7,1 mld. ton gazów cieplarnianych rocznie.

70% powierzchni ziemi wykorzystywanej rolniczo służy obecnie produkcji mięsa i nabiału, zapewniając tylko około 15% światowej podaży kalorii. Produkcja mięsa odpowiada za 14,5% gazów cieplarnianych, przyczyniających się do przegrzewania klimatu.

Przemysł mięsny zużywa też mnóstwo wody (0,5 kg wołowiny wymaga 7 tys. litrów), a Ziemia wysycha… ⅓ wszystkich upraw zbóż przeznacza się na paszę – trzeba w końcu wykarmić 22 mld. zwierząt hodowlanych! Uprawy te, pod które wycina się m.in. wielkie połacie Amazonii, skutkują dalszą produkcją gazów cieplarnianych – wymagają ogromnej ilości nawozów sztucznych (do produkcji 1t nawozu wykorzystuje się 1,5 t ropy!).

JAK TEMU ZAPOBIEGAĆ?

  1. Ograniczać spożywanie mięsa. Całkowite wyeliminowanie go ze swojej diety na początku może być trudne.Warto robić to fazami- przykładowo najpierw ograniczyć do spożywania mięsa raz dziennie i tak dalej. 
  1. Nauczyć się prawidłowo odczytywać datę przydatności produktu. Zanim wyrzucimy produkt warto sprawdzić czy faktycznie jest niezdatny do spożycia. Producenci często umieszczają datę wcześniejszą niż faktyczna data upływu terminu ważności. 
  1. Zapoznać się ze sposobami na zaopatrzanie się w zdatne do spożycia ale nie najświeższe produkty. Chodzi o artykuły spożywcze, które w przeciwnym wypadku zostałyby wyrzucone ale wciąż nadają się do zjedzenia.
  1. Gotować taką ilość jedzenia, jaką uda Wam się zjeść. Planowanie posiłków może okazać się tutaj bardzo pomocne. Warto zwrócić uwagę na produkty, które mamy w domu oraz liczbę osób, która będzie jeść dany posiłek.

PORA NA ZADANIE!

W dzisiejszym menu:  

Burgery z czerwonej fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów 🍔

POTRZEBNE BĘDĄ: 

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała marchewka (ok. 60 g)
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 mała cebula (lub połowa większej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 suszone pomidory odsączone z zalewy
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka mielonej papryki
  • szczypta płatków chilli
  • garść świeżej bazylii 
  • 1 jajko
  • 100 g bułki tartej + do obtoczenia
  • oliwa do smażenia

INSTRUKCJE DO ZADANIA

  1. Na początku zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach. 
  1. Do misy robota kuchennego włóż starta marchewkę, mozzarellę porwaną na małe kawałki i fasolkę. 
  1. Teraz zabierz się za krojenie. Cebulę, czosnek i suszone pomidory pokrój na grube kawałki 
  1. Pokrojone warzywa i wszystkie przyprawy oraz bazylię dodaj do misy miksera.
  1. Teraz zacznij miksować. Masa nie może być gładka,  najlepiej żeby miała małe kawałeczki warzyw. Spróbuj masę i ewentualnie dopraw. 
  1. Następnie rozbełtaj jajko i wraz z bułką tartą dodaj do masy, wszystko wymieszaj (tym razem już przy pomocy łyżki). Masa nie powinna być za mokra, a burgery powinny formować się z łatwością.
  1. Zacznij formować niewielkie kotlety i rozgrzej olej. 
  1. Smaż burgery, około 5 minut na stronę (aż się zezłocą !)
  1. To już koniec. Kotlety możesz podawać z bułką, tak jak prawdziwe burgery, ale również z ziemniakami czy kaszą. Świetnie sprawdzi się też jakiś sos. Ciekawym pomysłem jest sos zrobiony z jogurtu i czosnku. Tutaj już wybór należy do ciebie 🙂

Miłego smażenia! 💚